Spaanse Tapas maken

Tapas, de gezelligste vorm van eten met bijvoorbeeld vrienden en leuk om zelf te bereiden voor een feestje. Tapas zijn kleine hapjes of gerechtjes bestaande uit bijvoorbeeld vis, vlees, groenten en olijven. Je kiest datgene uit wat je lekker vindt en stelt zo een feestmaal samen.
Tapas kennen veel verschillende smaken en vormen, die elkaar aanvullen.

 
  Tijdens de avond worden een aantal verschillende tapas bereid: een tapa in saus, een tapa van deeg, iets kouds en een gebakken tapa van groenten, vlees of vis.
Tijdens de tapasworkshop leer je een groot aantal verschillende tapas maken. Na een introductie van de Spaanse keuken en uitleg over de verschillende tapas en recepturen ga je, in groepjes van 2, aan de slag.

Tijdens en aan het einde van de avond, wanneer al het lekkers is bereid, is het tijd om elkaars resultaten uitgebreid te proeven. Het leerproces is niet volledig zonder het genieten van de tapas in een passende omgeving, dus met een drankje. Gedurende de avond heb je alle tijd om vragen te stellen en bij elkaar te kijken hoe het gaat. Verder krijg je de receptuur mee naar huis.

Kosten:
Het inschrijfgeld bedraagt € 59,50. Dit is inclusief workshop, tapas, drankjes en receptuur.

 

 

 

Een tortilla omdraaien met een deksel ( als je geen echte tortillapan hebt)
 


De kwaliteit van de ham is uiteraard afhankelijk in eerste instantie van het varken, maar ook rijpingstijd is van invloed. Langer gerijpte hammen zijn altijd dieper en voller van smaak. Serranoham is overigens veel goedkoper dan z'n beroemdere broertje Iberico.

De hammen worden in hun geheel opgehangen in de cafés, en in een speciale klem (jamonera) geplaatst om te worden aangesneden.

De serrano-ham en de ham van het zwarte Iberische varken (pata negra) verschillen nogal van elkaar. De serrano-ham is gemaakt van het witte varken, terwijl de pata negra (zwarte poot) is gemaakt van het zwarte Iberische varken.

 


 

Het snijden van de Serranoham vereist wel enige vaardigheid met een vlijmscherp mes.

Serranoham is na de Pata Negra (of Iberico ham) de bekendste ham uit Spanje. Het woord Serrano schijnt een verbastering van het woord Sierra ofwel berg te zijn; ham van de berg-knor dus! Eigenlijk zoals alle gedroogde ham ondergaat deze ham hetzelfde proces. Na de slacht, gaat de ham onder een dik pak zout in een speciale droogcel. Als de ham voldoende is 'voorgedroogd' door het pekel/zout wordt het verder te drogen gehangen aan rekken. Meestal is dit in een geklimatiseerde ruimte met een lage luchtvochtigheid, maar in enkele gevallen is dit ook gewoon in de open berglucht. In het Serra Nevada gebergte in Zuid Spanje is de berglucht bekend om z'n perfecte eigenschappen voor het drogen van hammen en charcuterieproducten. Met name het dorpje Trevelez is beroemd om z'n vele drogerijen.

In sommige gevallen wordt de ham ingesmeerd met een gepekeld vet, waarbij het vet het vlees als het ware afsluit van zuurstof en pekel natuurlijk het vocht onttrekt.

In de Proosdij aan het werk, tijdens de Smaak van Zwolle.

 

 

 

 

 


 

De ham wordt gesneden in kleine, dunne plakjes, die met de hand worden gegeten. Hoe dunner de ham gesneden is, hoe fijner zijn smaak.
Bij het snijden bevestigt met de poot schuin, met de hoef hemelwaarts gericht. Eerst wordt de vetlaag verwijderd tot het vlees verschijnt. Met die vetlaag dekt men de poot nadien af om uitdroging te vermijden. Men begint bij de 'punta' en eindigt bij de 'maza' (dikkere kant) waar het beste vlees zit.

 

 

 

Beniewd hoe je een Serranoham moet aansnijden?

Kijk dan naar een filmpje op You Tube hierover: Como cortar el jamon. Of Corte de Jamón de Trevélez

 

 

Banderillas met kwartelei, ansjovis en olijfje.

Kwarteleitjes bakken in een poffertjespan geeft een mooi resultaat!

 

Kwarteleitje met chorizo.

 


 

Het pellen van een gamba:

Verwijder eerst de kop. Duw met je duimen de pootjes uit elkaar zodat het pantser aan de onderkant breekt, en pel de schaal eraf. Verwijder daarna de staart.
Verwijder het donkere darmkanaal (een dun zwart draadje) verwijder dit door met een fijn scherp mesje aan de rugkant een overlangse snee te maken van kop naar staart.

Sommige kookliefhebbers zijn wel erg creatief en maken een Mickey Mouse van restjes bladerdeeg!

 


 

     

 

 


 

Chocolademousse met Liuor 43

 

Tijdens Lady's Night in Cinema de Kroon.


 

Carbonell heeft verschillende soorten olijfolie en azijnen.

Enkele foto's van onze Tapastour in Spanje

 

Wim geniet van een cerveza met een Tapa.

Welke ham wil je hebben?

 

Tapas met tomaat met ansjovis.

Tapasbar in Sevilla.

 

Gevulde krab en paprika.

 

Een goede tapasbar herken je aan de serranohammen, die aan het plafond hangen. Onder elke jamón prikt een omgekeerd plastic hoedje dat het vet opvangt.

 

 


 

 

Sherry wordt gemaakt ten noorden van Cádiz, Andalusië in de driehoek tussen de steden Jerez de la  Frontera, Sanlúcar de Barrameda en Puerto de Santa Maria.

Sherry wordt traditioneel in de taps toelopende 'copita' gedronken, het sherryglas bij uitstek.

Er zijn verschillende typen sherry: Fino, Manzanilla, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso, Medium, Cream, Pale Cream en Pedro Ximénez.

Gefrituurde aubergine met honing.

 

Vervelend hoor, al dat proeven!!!!!!!

Spaans knapperig brood met olijfolie, suiker en anijs.

 

Met een heerlijke cocktail Margarita.

Churros (gefrituurde deegstengels) dopen in dikke chocolade melk. Nou ja melk, bijna gestolde nog een beetje vloeibare chocolade.

De chocolade die er in Spanje bij gegeven wordt is trouwens van een kwaliteit waar je lepel rechtop in blijft staan en wordt niet van cacaopoeder, maar van smeltchocolade gemaakt.

Het ontbijt in Spanje bekleedt een geringe plaats in vergelijking met de andere maaltijden van de dag. Dikke chocolademelk waarin je churros, langwerpige oliebollen, doopt, is echter een van de ochtendgenoegens. Bijna alle bars bieden kant-en-klare churros aan, maar het is prettig om ze voor je neus te laten bakken in een straatfrituur en ze in een papieren zakje mee te nemen om ze al wandelend op te peuzelen!

 

 

Zo veel mogelijk tapas proberen; Cádiz is er trots op, hier wordt er écht iets van gemaakt. In de zomermaanden is er zelfs een wedstrijd onder de bars en bodega’s: de Ruta del Tapeo. De tent die de beste tapa maakt of het beste tapamenu (8 euro, inclusief glas wijn) krijgt een oorkonde aan de muur. Maar de tapas zijn er het hele jaar daar. Ga naar ‘tapastraat’ Calle Zorilla (bij Plaza de Mina), voor onder meer Cumbres Mayores, een van de winnaars van vorig jaar. Nog een winnaar: Piccola op Calle San José 4. Ook La Sazón proberen, Plaza de la Candelaria 12, echt zo’n lokale bar. Moderner en erg vindingrijk, in rood en blauw, is La Gorda, Calle General Luque 1. Straat vol restaurants: Virgen de la Palma.

Tapawedstrijd in Cádiz met veel wijn. Ze kosten 2,30 euro per stuk, inclusief een verplicht glas witte wijn. En wie er 12 naar binnen heeft gewerkt, mag zijn stem uitbrengen in de wedstrijd wie de beste Tapamaker is van Cádiz.

Je krijgt een kaart ( Ruta del Tapeo) waar je verplicht een stempel op moet zetten om mee te mogen doen aan de wedstrijd. Hierin staan diverse Tapasbars van oud tot zeer modern.

Na afloop van de proeverij en de vele glazen witte wijn, kun je nog maar 1 ding en dat is ............!!!

 

Gratis een Tapa uitzoeken bij een consumptie.

 

Welke Tapa zullen we nu weer eens uit proberen?

De bestelling wordt op de bar met een krijtje bijgehouden.


 
Casa Balbino in Sanlúcar vermaard vanwege de tapas;tortillitas de camerones (knapperige garnalenkoekjes) en puntillitas (gefrituurde baby-pijlinktstaartvis). Zalig gegeten!!!!

Croquetas de Jamón

 

Rabo De Toro (Ossestaartragout)

Manchego (Spaanse schapenkaas), ansjovis en paprika

 

Patatas Bravas (aardappelen met pikante tomatensaus)

Diverse kaassoorten met een glaasje Pedro Ximénez

 

Vistapa's bij Casa Balbino

Langostinos de Sanlúcar”. Chef Fernando Hermoso van restaurant Casa Bigote uit Sanlúcar de Barrameda geeft ons een bordje met de vermaarde gestreepte garnalen op tafel. Er is geen betere combinatie dan langostinos met een glaasje manzanilla.

 

In de provincie Granada krijg je veelal nog een gratis tapa bij je drankje, variërend van olijven, kaas, ham, tortilla, stoofvlees of vis tot culinaire hoogstandjes.


Paella met vis

 


 

 

September 2006: onze tour door Andalusië

Malaga, Nerja, Torremolinos, Marbella, Tarifa, Cadiz, El Puerto de Santa María, Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, Punta Umbría, Sevilla, Córdoba, Granada, Nigüelas, Almería, San José en Malaga

 

 

 

Einde van de Tapastour!!!

 

Na een heerlijke vakantie weer thuis op de boot

 

De Tapasworkshops beginnen weer!